Δελτίο Τύπου – Θέσπιση Ελληνικού σήματος στο Γάλα

Παρέμβαση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα- ΠΙΕΣ για τη Θέσπιση Ελληνικού σήματος στο Γάλα

Αναφορικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων και της πρότασης για τη θέσπιση ελληνικού σήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουμε τα εξής:

Κατανοούμε την αναγκαιότητα προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις Κοινοτικές Οδηγίες και Κανονισμούς και επικροτούμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση ελληνικού σήματος στο γάλα. Στο ίδιο όμως πλαίσιο εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας:

  1. Για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εφαρμοστεί το νέο σήμα. Αφού επρόκειτο να απαλείφει η σχετική αγορανομική διάταξη ήδη θα έπρεπε να είναι έτοιμη άλλη διάταξη που, ταυτόχρονα, να καθιερώνει τη χρήση του ελληνικού σήματος.
  2. Για το πώς θα διασφαλιστεί ουσιαστικά η αυστηρότητα των ελέγχων και ποια θα είναι τα κριτήρια που θα θεσπιστούν προκειμένου το σήμα αυτό να αποτελεί πραγματική εγγύηση ελληνικότητας του γάλακτος και των προϊόντων.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να δείξει ειλικρινές και άμεσο ενδιαφέρον για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των μεταποιητών και των καταναλωτών αν και η αποσάθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως ο ΕΛΟΓΑΚ, δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.