Συνέντευξη Προέδρου ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ στην εφημερίδα Agrenda

Δύο λύσεις στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με το ευρωπαϊκό προτείνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας «ΘΕΣγάλα», Θανάσης Βακάλης: Την πιστοποίηση της «καθαρότητας» των ζωοτροφών και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πιστοποιημένη παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού.

 
«Με την κατάργηση των ποσοστώσεων αναμένεται να κατακλυστεί η αγορά με εισαγόμενο γάλα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του «ΘΕΣγάλα», Θανάσης Βακάλης

Και επειδή δεν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν πολιτικές ηγεσίες, που θα προωθήσουν τέτοιες ιδέες, πιστεύει ότι η διέξοδος θα βρεθεί μόνο μέσα από τους συνεταιρισμούς. Τα χρονικά περιθώρια, όμως, στενεύουν, καθώς το 2015 η νέα ΚΑΠ θα απελευθερώσει τις ποσοστώσεις και τότε «η ελληνική αγορά θα κατακλυστεί από εισαγόμενο γάλα», υποστηρίζει ο κ. Βακάλης και θεωρεί ότι μία Διεπαγγελματική Οργάνωση Γάλακτος δεν πρόκειται να φέρει την «άνοιξη» εάν δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των σούπερ-μάρκετ.

Στατιστικά στοιχεία μιλούν μόνο για 120.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα. Πού οφείλεται η μείωση αυτή;

Τα τελευταία χρόνια οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής και τον υπερδανεισμό των συναδέλφων κατέστησαν μη βιώσιμες πολλές εκμεταλλεύσεις. Αυτό οδήγησε αναγκαστικά στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου των περισσότερων μονάδων, αλλά και στο κλείσιμο ορισμένων.

Άλλα στοιχεία μιλούν για αύξηση της τιμής παραγωγού γάλακτος τον τελευταίο χρόνο. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Είναι αλήθεια πως η τιμή του αγελαδινού γάλακτος καταγράφει ανοδική πορεία τελευταία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση τιμής παραγωγού στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές χώρες. Ειδικότερα στη χώρα μας νομίζω πως συνέβαλλε η είσοδος της FrieslandCampina, στην αγορά γάλακτος αλλά και η σύναψη συμβολαίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα του συνεταιρισμού μας με τρεις μεγάλες βιομηχανίες. Βέβαια, θα πρέπει να σας πω εδώ πως παρότι οι τιμές σήμερα είναι καλές, οι παραγωγοί έχουν καταγράψει τεράστιες ζημιές, λόγω των εξευτελιστικών τιμών που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη το τελευταίο διάστημα μας προβληματίζει ιδιαίτερα η μείωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας μεγάλων εταιρειών του κλάδου μας.

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο κλάδος της ελληνικής αγελαδοτροφίας για την απελευθέρωση των ποσοστώσεων γάλακτος;

Είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι. Με την κατάργηση των ποσοστώσεων αναμένεται να κατακλυστεί η αγορά με εισαγόμενο γάλα. Το αγελαδινό γάλα, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα που θα το καθιστούσε ανταγωνιστικό προϊόν. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει πλεονέκτημα, αν μπαίναμε σε διαδικασία πιστοποίησης για την «καθαρότητα» των ζωοτροφών, που χρησιμοποιούμε ή αν χαράσσαμε μια εθνική στρατηγική για το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο στην Αμερική είναι ανάρπαστο, ενώ στην Ελλάδα μόνο ελληνικό δεν είναι. Όμως επειδή όλα αυτά σχεδιάζονται και υλοποιούνται από πεφωτισμένες ηγεσίες και πολιτικούς που τολμούν να τα βάλουν με συμφέροντα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιους ανθρώπους, μάλλον είναι ανώφελο να περιμένουμε λύσεις από την πολιτεία. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε μόνοι μας. Και το πρώτο βήμα είναι το «συνεταιρίζεσθαι».

Μόνο με τη δημιουργία υγιών συνεταιρισμών μπορούμε να ελπίζουμε αύριο στη διασφάλιση μιας τιμής στο προϊόν μας που θα καθιστά τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες, στη μείωση του κόστους μέσω συλλογικών αγορών, στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος μας αλλά και στη γενετική βελτίωση των ζώων μας, κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να τρέξουμε, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα εισοδήματά μας απέναντι στην αναμενόμενη πτώση των τιμών μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Είναι λύση η δημιουργία Διεπαγγελματικής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων για τα προβλήματα του κλάδου;

Δυστυχώς δεν είναι. Αρχικά η Διεπαγγελματική θα μπορούσε και πρέπει να αποτελέσει τον φορέα ενός υγιούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα του αγελαδινού γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Δηλαδή των παραγωγών, των μεταποιητών αλλά και των σούπερ-μάρκετ. Διεπαγγελματική στην οποία θα συμμετέχουν μόνο οι παραγωγοί και οι μεταποιητές δεν έχει νόημα.

Άλλωστε ο διάλογος αυτός μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών είναι κομμάτι που αφορά τους συνεταιρισμούς και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο γίνεται από τον ΘΕΣγάλα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίσης, πριν από τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής εμείς οι παραγωγοί θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και να επιλύσουμε το ζήτημα της θεσμικής εκπροσώπησής μας. Δεν μπορούν να μιλούν εξ ονόματός μας και να αποφασίζουν για εμάς, άνθρωποι που δεν είναι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος ή άλλοι που, ενώ είναι παραγωγοί, εκπροσωπούν τον εαυτό τους και άλλους δέκα, όσο αξιοσέβαστες και αν είναι οι απόψεις τους.

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση «ΘΕΣ-γάλα»; Συμμετέχουν νέα μέλη;

Ο Συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει το θέμα των συμβολαίων πώλησης του γάλακτος με τις γαλακτοβιομηχανίες, με επιτυχία μπορούμε να πούμε. Πλέον, βασικός στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω των οικονομιών κλίμακας και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος. Έχει αρχίσει η προμήθεια των μελών με πρώτες ύλες σε ανταγωνιστικές τιμές και ξεκινά τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης. Οι στόχοι που έχουμε θέσει με την ίδρυσή μας, βλέπουμε πως βήμα-βήμα υλοποιούνται. Το ενδιαφέρον εγγραφής νέων μελών στο «ΘΕΣγάλα» είναι μεγάλο. Πλέον για την αποδοχή νέων μελών ο Συνεταιρισμός έχει θεσπίσει κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται απόλυτα.

WHO IS WHO

Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα».

Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή
Από το 324 φύλλο της εφημερίδας Agrenda